Mailing lista:Mailing lista:
Unesite Vaše ime!
Unesite Vaše ime!
Unesite Validan e-mail !
Unesite Validan e-mail !
HER CUL - Valorizacija Stećaka

Projekat HER.CUL je nova inicijativa na području Dubrovačko-neretvanske županije koja se realizuje uz pomoć Evropske Unije za Valorizaciju stećaka. Dok su dosadašnji EU projekti finansirani iz ugovornih tijela iz Hrvatske, HER.CUL je prvi projekat Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno Regionalne razvojne agencije DUNEA finansiran iz sredstava Evropske Unije direktno iz Brisela iz fonda namijenjenog intervencijama u kulturnoj baštini u zemljama zapadnog Balkana u kojoj su konkurisale i ostale zemlje šire regije, kao i zemlje članice.

Odabirom ovog projekta za finansiranje u iznosu većem od 2,5 miliona Kuna, Evropska Unija prepoznala je inicijativu zaštite i promocije baštine stećaka kao jedinstvenu u ovom dijelu Evrope, a što je ujedno i jedan od UNESCO-ovih prioriteta za listu zaštićenih kulturnih dobara.

Sprovođenje projekta je počelo krajem Novembra 2011., a trajaće naredne 3 godine i finansiranje će biti na području četiri zemlje šire regije.

Uz nosioca projekta Regionalnu razvojnu agenciju Dunea i Dubrovačko – neretvansku  županiju, područja u kojima postoji vrijedna srednjovjekovna baština stećaka predstavljaju partneri Sveučilište u Sarajevu, Turistička zajednica zapadne Hercegovine, Opština Pljevlja i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture – Beograd iz Republike Srbije, kao i pridruženi partneri; Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajce, Udruženje „Krug 99“ Sarajevo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Od aktivnosti koje su predviđene projektom planirano je umrežavanje institucija koje se bave zaštitom i valorizacijom stećaka kroz formiranje zajedničkog intraregionalnog tijela, uspostavljanjem i poboljšanjem saradnje regija kroz web platformu za promociju baštine stećaka prema široj javnosti, kao i razvoj zajedničke strategije za očuvanje.

Svim navedenim aktivnostima koordinirace upravo DUNEA koja je projekat i koordinirala u saradnji sa spomenutim partnerima.

Pregledano: 2747
Copyright by Opstina Pljevlja
Programmed by Bild Studio
Greska prilikom slanja errora na mail!!! Kontaktirajte webmastere.
Greska prilikom slanja errora na mail!!! Kontaktirajte webmastere.