Mailing lista:Mailing lista:
Unesite Vaše ime!
Unesite Vaše ime!
Unesite Validan e-mail !
Unesite Validan e-mail !
Modernizacija gradske parking infrastrukture

Opština Pljevlja je 5. Januara objavila tender za izbor izvođača  radova na izgradnji garaže na Trgu 13. Jul. Tender je otvoren do 5. Marta, kada je planirano otvaranje ponuda učesnika tenderskog postupka. Prema tenderskoj dokumentaciji parking bi trebalo da bude izgrađen za 120 dana. Kapacitet parkinga ce biti oko 140 parking mjesta.

U okviru granta za male infrastrukturne projekte EU je odobrila realizaciju ovog projekta i obezbijedila oko 625 000 eura. Oko 170 000 eura je učešće Vlade dok je učešće opštine Pljevlja oko 45 000 eura. Realizacija projekta počela je 1. Februara 2011, a njegova ukupna vrijednost je oko 840 000 eura.

Nadzemni dio parkinga će moći da se koristi višenamjenski, kao plato, svojevrsna ljetnja scena, kao i da se na njemu održavaju brojne manifestacije na otvorenom poput koncerata, izložbi i drugih sličnih okupljanja, a da se ne zatvara saobraćaj jer će se u podzemnom dijelu nesmetano obavljati parkiranje vozila.

Za popločavanje parkinga je predviđen prirodni kamen „granit“ ali i zatravljivanje i ozelenjavanje prostora lišćarima i niskim četinarskim rastinjem, postavljanje klupa i drugog mobilijara. Biće urađeno plansko ozelenjavanje mnogo ljepše, korisnije i efektnije od ranijeg, a kod izbora biljnih vrsta vodilo se računa koliko su to naravno uslovi i slobodan prostor dozvoljavali o pravilnom odnosu dinamika razvoja vegetacije tokom vremena, kao i uzrasnih promjena njihovih dekorativnih osobina, dimenzija, kako vremenom nebi došlo do principijelnih promjena u projektom zamišljenoj i u stvarno izvedenoj kompoziciji. Biće posađeno dvadesetak stabala, što lišćara, što niskog četinarskog rastinja, uz zatravljivanje određenih površina.

Cijela procedura i izbor izvođača biće sprovedena u skladu sa pravilima EU, a opština Pljevlja je prva od sedam opština koja je  uspješno odabrala firmu za nadzor projekta koja će pregledati dokumentaciju i učestvovati u izboru izvođača radova.

Opštinski tim za pripremu IPA projekata uradio je kvalitetan predlog projekta koji je prošao stroge procedure EU i odobren je za finansiranje u okviru Programa podrške reformi lokalne samouprave. Projekat se izvodi u saradnji sa Projektom za tehničku pomoć malih infrastrukturnih grantova, koji su mentori i supervizori i bez čijeg odobrenja , kontrole i saradnje opština samostalno nije u mogućnosti da bilo šta uradi.

* Osnovni cilj projekta je: Unapređenje socio ekonomskog razvoja kroz investicije u gradski saobraćajni sistem.

* Specifični cilj projekta je: Povećanje kapaciteta postojeće parking infrastrukture i unapređenje svijesti o bezbijednosti u saobraćaju.

* Uticaj projekta:

- Ovaj projekat je od velikog značaja za lokalnu zajednicu, vozače i sve učesnike u saobraćaju, jer će kroz izgradnju novog parkinga doprinjeti povećanju parking kapaciteta i smanjenje saobraćajne opterećenosti u centru grada koji predstavlja administrativno poslovni centar opštine.

- Posebna vrijednost ovog projekta ogleda se u tome što će biti obezbjeđen lakši pristup invalidnim licima javnim i drugim uslugama.

Sprovođenje javne kampanje o bezbjednosti u saobraćaju u saradnji sa Upravom policije Crne Gore - Ekspozitura Pljevlja čija su ciljna grupa učenici gradskih osnovnih škola, ali i svi stanovnici opštine Pljevlja uticaće se na jačanje svijesti o učešću i bezbijednosti pješaka u saobraćaju.

Pregledano: 3039
Copyright by Opstina Pljevlja
Programmed by Bild Studio
Greska prilikom slanja errora na mail!!! Kontaktirajte webmastere.
Greska prilikom slanja errora na mail!!! Kontaktirajte webmastere.